PUFF KENTANG
1 paket pastri puff jenama KAWAN
1 biji kuning telur - untuk disapu
3 biji kentang - didadu
2 sudu rempah kari
1 cawan ayam kisar (saya guna jenama RAMLY)
1 biji bawang besar - dihiris
2 tangkai daun sup - dihiris
rempah tumis (bunga lawang, kayu manis dan cengkih)
Untuk buat intinya:
1. Panaskan minyak. Tumis bahan rempah tumis dan rempah kari.
2. Setelah garing, masukkan daging ayam kisar, bawang, kentang
dan tambahkan sedikit air.
3. Masak sehingga kentang empuk.
4. Kemudian masukkan daun sup dan daun kari( saya tak letak pun)
5. Apabila kentang sudah empuk. Tutup api dan sejukkan.
Untuk buat puff:
1. Ambil sekeping puff pastri.
2. Letakkan inti kentang tadi dan
bolehlah dibentukkan
mengikut kesukaan masing-
masing.
3. Saya buat bentuk triangle
pulak kali ni.
150C.
Saya ni masih lagi tak berkesempatan untuk update entri setiap hari. Tapi tak pe, saya nak berkongsi tentang puff kentang yang saya buat minggu lepas. Senang je buatnya..saya gunakan pastri puff jenama kawan dan intinya saya buat seperti inti karipap je..
Puff Kentang
1 paket pastri puff jenama KAWAN
1 biji kuning telur - untuk disapu
3 biji kentang - didadu
2 sudu rempah kari
1 cawan ayam kisar (saya guna jenama RAMLY)
1 biji bawang besar - dihiris
2 tangkai daun sup - dihiris
rempah tumis (bunga lawang, kayu manis dan cengkih)
Untuk buat intinya:
1. Panaskan minyak. Tumis bahan rempah tumis dan rempah kari.
2. Setelah garing, masukkan daging ayam kisar, bawang, kentang
dan tambahkan sedikit air.
3. Masak sehingga kentang empuk.
4. Kemudian masukkan daun sup dan daun kari( saya tak letak pun)
5. Apabila kentang sudah empuk. Tutup api dan sejukkan.
Pastri puff jenama KAWAN
Letakkan isi kentang tadi
Saya buat bentuk tiga segi pulak kali ni
Tekan tepi puff dengan garfu untuk menutupnya
Untuk buat puff:
1. Ambil sekeping puff pastri.
2. Letakkan inti kentang tadi dan
bolehlah dibentukkan
mengikut kesukaan masing-
masing.
3. Saya buat bentuk triangle
pulak kali ni.
4. Sapukan permukaan puff
dengan kuning telur. Sapukan dengan kuning telur.
5. Bakar 20 minit dengan suhu 150C.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan