Hari Jumaat lepas, menu kami ringkas sahaja iaitu gulai lemak sotong dan terung. Tapi dapat sambutan juga...Penat balik dari Terengganu pun belum habis lagi...
Gulai Lemak Sotong dan Terung
1/2 kilogram sotong (sederhana)
1 cawan santan
6 - 7 tangkai cili padi
1 inci kunyit hidup
2 ulas bawang kecil
1 batang serai
3 - 4 biji terung
garam
Cara:
1. Cili padi, kunyit hidup dan bawang ditumbuk halus.
2. Masukkan santan dan serai ke dalam periuk dan campurkan
bahan yang telah ditumbuk tadi.
3. Masukkan sotong dan masak sehingga santan benar-benar masak.
Hendaklah sentiasa dikacau agar tidak pecah minyak.(nanti gulai
tak sedap)
4. Campurkan terung dan garam.
5. Kacau dan masak seketika. Kemudian boleh dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan