Masak lomak cili api lagi...Biasanya tu..orang N9 tak boleh dipisahkan dengan masak lomak cili api. Ikan jelawat ni pun saya suka juga cuma tulangnya tu yang agak halus menyukarkan kita untuk memakannya.
Gulai Lemak Ikan Jelawat Daun Asam
Bahan-bahan:
1 ekor ikan jelawat (dibersihkan dan dibasuh dengan limau utk hilangkan hanyirnya)
7-8 tangkai cili padi - ditumbuk
1 inci kunyit hidup - ditumbuk
2 ulas bawang merah - ditumbuk
1 ikat daun asam gelugor (saya beli di Pasar Tani) - dihiris halus
2 cawan santan pekat + 1/2 cawan air
garam
Cara-cara:
1. Di dalam periuk, masukkan ikan jelawat, santan dan bahan-
bahan yang telah ditumbuk.
2. Masukkan juga garam. Masak sehingga kuahnya mendidih. (perlu
dikacau selalu agar santan tidak pecah minyak, nanti gulai lomak
tu tak sedap)
3.Setelah mendidih, masukkan daun asam gelugor yang telah dihiris
tadi.
4. Teruskan memasaknya seketika sehingga kuah benar-benar
masak.
5. Angkat dan hidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan