Assalamualaikum,
Hari ni saya nak share berkaitan resepi yang mudah saja iaitu asam pedas tapi kali ni saya menggunakan ikan kerisi. Selalunya bila sebut asam pedas ni mesti kita ingat ikan parang, ikan tenggiri atau pari. If kat rumah saya ni jika ikan kerisi selalunya saya masak goreng berkicap atau sambal aje, so kali nak mencuba satu kelainan dan saya pun buat masak asam pedas.
Asam Pedas Ikan Kerisi
Bahan-bahan:
4-5 ekor ikan kerisi
6 - 7 sayur bendi
sedikit daun kesum
2 batang serai
1/2 cawan air asam jawa
sedikit garam
3 ulas bawang merah - ditumbuk
2 ulas bawang putih - ditumbuk
1 inci halia - ditumbuk
3 sudu besar cili kering mesin
Cara-cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan tumbuk sehingga
wangi.
2. Masukkan cili mesin, serai dan biarkan sehingga cili benar-benar
masak
3. Setelah itu, masukkan air yang mencukupi bersama ikan kerisi
dan air asam jawa.
4. Biarkan mendidih dan kemudian masukkan bendi, garam dan
daun kesum.
5. Biarkan seketika dan tutup api.
Simple kan...saya juga tak gunakan belacan kerana saya dan keluarga tak berapa suka dengan belacan ni. Tapi yang penting tanpa belacan pun, asam pedas ni sedap.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan