Memandangkan hari Khamis 17/1/2013 saya cuti rehat. Untuk sarapan saya menyediakan Garlic Roll tanpa menggunakan telur. Saya dapat resepi ni dari blog Madiha. Thank you for sharing Madiha. Memang sedap Garlic Roll ni tambahan lagi sewaktu proses membakarnya tu ia mengeluarkan bau yang sangat harum.
Bahan-bahan:
3 cawan tepung roti (saya gunakan tepung gandum)
1 cawan air suam
2 sudu kecil yis segera (saya gunakan jenama Mauripan)
1 sudu besar garam
2 sudu besar gula
2 sudu besar olive oil
Cara-caranya:
1. Campurkan semua bahan dengan air suam kecuali olive oil.
2. Uli untuk mendapatkan doh yang lembut.
3. Masukkan olive oil dan uli lagi sehingga doh sebati dan lembut.
4. Rehatkan doh tadi selama 45 minit.
5. Setelah itu, tumbuh2 doh dan bahagikan kepada beberapa
bahagian kecil.
6. Canai doh, isikan garlic spread dan gulung.
7. Kemudian gulungan tadi dipotong2 dan disusun dalam dulang
pembakar.
8. Sapukan telur atasnya diikuti oleh lebihan garlic spread.
9. Bakar 20 minit dengan suhu 200C
Doh yang siap diuli
Canai doh
Isikan/sapukan doh dengan garlic spread dan digulung
Gulung dan potong doh
Susun dalam loyang pembakar. Rehatkan 1/2 jam.
Bakar garlic roll tadi.
Garlic Roll ini memang sedap dan harum baunya. Makan panas-panas lagi sedap. Ini adalah cubaan pertama saya untuk menghasilkan roti. Lain kali saya nak cuba roti kentang pula yang memang saya sukai. InsyaAllah.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan