Assalamualaikum,
Bila tiba bulan puasa ni, bila petang aje mulalah berfikir apa yang nak dimasak. So petang semalam saya buat kueh teow goreng sebagai pembuka selera.
KUEH TEOW GORENG
Bahan-bahan:
1 kilogram kueh teow
1 ulas bawang putih -ditumbuk
3 ulas bawang merah kecil - ditumbuk
2 sudu besar cili kering yang telah dikisar
1 cawan kerang - direbus dan diambil isinya
segenggam udang putih
fish cake dan fish ball mengikut citarasa masing-masing
taugeh secukupnya
daun kucai - dipotong-potong sepanjang 1 inci
2 sudu besar kicap manis
1/2 sudu besar sos tiram
1 biji telur
Cara-cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar sehingga wangi
2. Masukkan udang putih dan kerang. Biarkan seketika.
3. Masukkan sos tiram, garam dan kicap manis.
4. Pecahkan telur ke dalamnya dan ditambah sedikit air panas.
5. Masukkan kueh teow dan digaul rata.
6. Masukkan taugeh dan daun kucai.
7. Apabila dah masak bolehlah diangkat.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan