Assalamualaikum,
Untuk berbuka semalam saya hanya memasak sup cendawan dan sambal tumis sotong. Bulan puasa ni selera pun kurang sedikit. Hari-hari mesti asyik fikir apa nak masak aje. Masak yang simple jer lagi mendapat sambutan dan yang penting tidak membazir.
SAMBAL TUMIS SOTONG
Bahan-bahan:
1 kg sotong
2 biji bawang besar - dihiris
1 ulas bawang putih - dihiris
4 sudu besar cili kering kisar
1 keping asam keping
1 cawan santan
garam secukupnya
minyak
Cara-cara:
1. Panaskan minyak. Tumiskan cili kering kisar sehingga garing tetapi bukannya sampai hangus ye.
2. Masukkan sotong tadi dan dibiarkan seketika atau hingga sotong separuh masak.
3. Setelah itu m.asukkan bawang putih dan bawang besar. Biarkan seketika.
4. Masukkan santan serta asam keping dan dikacau rata
5. Apabila telah masak bolehlah diangkat dan dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan