CUCUR UDANG
Bahan-bahan:
2 cawan tepung
2 sudu besar soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
air secukupnya
daun kucai -dihiris
Udang secukupnya
Cara-cara:
1. Gaulkan tepung, soda bikarbonat, baking powder, garam dan daun kucai dengan air sehingga rata.
Saya lebihkan airnya sedikit. Jangan terlalu pekat nanti cucur udang tu keras. Saya biarkan sekejap
aduanan itu dalam 20 minit.
2. Panaskan minyak, celupkan senduk dalam minyak yang betul2 panas.
3. Ambil sedikit adunan tadi, tuangkan dalam senduk panas tadi dan letakkan udang.
4. Kemudian celupkan semula senduk yang telah diisi dengan adunan tadi ke dalam minyak panas.
5. Angkat dan biarkan sejuk sebelum dihidangkan.
Kuahnya.
5 tangkai cili merah
3 ulas bawang putih
sedikit sos cili
Blender semuanya. Masak semuanya atas api yang kecil sehingga pekat.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan