Cream Puff....saya adalah antara pengemar cream puff. Puff ni memang sedap, gebu dan mengenyangkan tapi nak membuatnya tulah yang menjadi masalah. Ini merupakan kali ke 3 saya membuatnya dan baru kali ni menjadi. Sebenarnya sewaktu saya ke Johor Baharu dan singgah di rumah sahabat saya Zeemah, beliau menghidangkan saya dengan Cream Puff dan memang menjadi keinginan saya untuk balik nanti dan mesti buat.
Baru minggu lepas saya berkesempatan untuk membuatnya dan sahabat saya telah memberikan saya panduan dari YouTube untuk membuatnya. Ini saya sertakan addressnya untuk sesiapa yang minat ye
http://www.youtube.com/watch?v=kYHGO4rvelo&feature=youtube_gdata_player
Saya pun layanlah video ni dan ikut step-by-step cara membuatnya. Terima kasih banyak-banyak ye Zeemah atas perkongsian ini. Memang menjadi, gebu gebana dan sedap. Jom kita layan resepinya yang mudah ni.
CREAM PUFF
Bahan-bahan:
100 ml air
60 g butter
secubit garam
3 biji telur
60 g tepung kek/roti
Caranya:
1. Masukkan air, butter dan garam ke dalam periuk.
2. Panaskan dengan api kecil sehingga butter cair dan mendidih
seketika. Tutup api.
3. Campurkan tepung dan kacau seketika.
4. Hidupkan semula api kecil dan kacau adunan tadi sehingga
menjadi lembut dan berkilat. Tutup api.
5. Masukkan ke dalam mangkuk dan kacau sekejap sehingga sejuk
dan sebati.
6. Campurkan telur tadi sedikit demi sedikit sehingga adunan
menjadi likat atau berkilat.
7. Masukkan adunan ke dalam piping bag dan pipekan atas dulang
pembakar mengikut bentuk yang dikehendaki.
8. Bakar selama 25 minit (180C)
9. Biarkan sejuk dahulu baru dibelah untuk diisi dengan whipping
cream atau apa-apa inti yang dikehendaki.
Selamat Mencuba
Tiada ulasan:
Catat Ulasan