Saya nak berkongsi masakan yang dimasak pada hari Selasa yang lepas oleh bibik saya, Amy. Bibik saya ni memang pandai memasak dan bila diajar sekejap aje dia dah boleh mengikutinya. Namanya Gulai Batang Sandar dan udang. Saya tak tahulah pulak orang negeri lain panggil batang sandar ni apa tapi ia adalah dari spesis keladi. Disebabkan Amy memasaknya agak banyak so saya pun bawalah sebagai bekalan ke pejabat. Di pejabat saya makan tengahari bersama rakan-rakan, Kak Nabiha, Kak Latifah dan beberapa yang lain. Alhamdulillah mereka kata sedap apatah lagi dicampurkan dengan udang. Ok lah...jom kita layan resepinya yang mudah ni dulu..
Bahan-bahan:
1 ikat batang sandar - dibuang lapisan luarnya dan dipotong sepanjang 1 inci
300 gram udang
2 cawan santan
1 ulas bawang besar - ditumbuk
6 tangkai cili padi - ditumbuk
1 inci halia - ditumbuk
1 keping asam keping
Cara-cara:
1. Di dalam periuk , masukkan santan dan bahan yang ditumbuk.
2. Masukkan juga udang. Perlu sentiasa dikacau untuk
mengelakkan ia pecah minyak.
3. Setelah mendidih, masukkan batang sandar dan garam serta asam
keping.
4. Masak sehingga kuahnya agak pekat. Boleh dihidangkan bersama
nasi ataupun roti.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan