Daging goreng berempah ni saya masak untuk dimakan bersama bubur nasi. Memang agak pedas sikit tapi yang penting rasanya memang sedap....jika letak black pepper lagi best..
DAGING GORENG BEREMPAH
Bahan-bahan:
1/2 kilo daging
2 senduk air rebusan daging
2 biji buah tomato - dibelah 4
sedikit daun kucai - dipotong 1 inci panjang
2 tangkai cili hijau - dihiris
1 tangkai cili merah - dihiris
2 bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1 inci halia - dihiris
sedikit minyak
garam
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos tomato
1 sudu rempah kari
Cara-cara:
1. Daging direbus dan dihiris. (Air rebusan disimpan untuk kuahnya nanti)
2. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan hirisan.
3. Masukkan sos tiram, kicap cair, sos tomato, rempah kari, garam dan gula.
4. Masukkan 2 senduk air rebusan daging. Masukkan daging dan daun kucai.
5. Akhir sekali masukkan tomato, cili hijau dan cili merah.
6. Biarkan seketika dan bolehlah diangkat.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan