Ikan Pari ..... nak bakar ke nak masak asam ke? Fikir punya fikir saya nak masak asam pedas lah. Buka fridge memang dah lengkap bahan untuk masak asam pedas ni. Ada bendi, ada daun kesum dan juga bunga kantan...Apa lagi jom kita layan...
ASAM PEDAS IKAN PARI
Bahan-bahan:
1/2 ekor ikan pari yang sederhana
Bendi
4 ulas bawang merah - diblender
2 ulas bawang putih - diblender
1 inci halia - diblender
1 inci kunyit hidup - diblender
2 sudu besar cili kering dimesin
garam
gula
2 batang bunga kantan
sedikit daun kesum
air asam jawa
minyak untuk menumis
Cara-cara:
1. Ikan pari tu perlu dibersihkan dan dicuci dengan teliti. Saya cuci
dengan air asam limau dan garam untuk hilangkan baunya.
2. Panaskan minyak, tumis bahan-bahan yang diblender sehingga
garing.
3. Masukkan garam dan gula.
4. Tambahkan air secukupnya dan ikan pari.
5. Biarkan mendidih, masukkan air asam jawa, daun kesum, bendi
dan bunga kantan.
6. Setelah masak, bolehlah dimatikan api dan dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan