APAM BALIK JEMPOL
(Sumber : AzieKitchen)
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
2 biji telur
1 cawan gula (saya guna 1/2 cawan sahaja)
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil esen vanilla
kacang tanah - goreng dan dikisar kasar
jagung krim dalam tin
chocolate rice
Caranya:
1. Pukul gula dan telur hingga gebu. Masukkan esen vanilla.
2. Campurkan tepung gandum yang telah diayak bersama soda bikarbonat dan
baking powder.
3. Masukkan dalam blender dan kisar sebentar.
4. Ambil satu senduk adunan dan tuang dalam kuali non-stick.
5. Apabila nampak adunan dan timbul lubang2, boleh taburkan gula pasir.
Biarkan sebentar dan bolehlah ditaburkan jagung manis atau chocolate rice.
6. Lipat dua apam balik itu dan angkat apabila telah benar-benar masak.
Api tidak perlu besar kerana nanti bahagian bawahnya hangus.
Adunan yang telah diblender.
Letak satu senduk adunan dalam kuali non-stick dengan api yang perlahan.
Taburkan sedikit gula atas adunan.
Taburkan pula kacang kisar tadi.
Taburkan jagung manis/krim.
Boleh juga ditaburkan chocolate rice sebagai intinya jika suka.
So, inilah dia apam balik cubaan pertama saya. Sedap dimakan panas-panas.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan